Selamat Datang

Pertama sekali saya ucapkan terima kasih kerana berikan nama dan email sebentar tadi.

Apa bila anda dah sampai page ni bermakna anda serius untuk buat pendapatan sampingan at least RM3,000 sebulan.

Anda tak pelik ke kenapa saya cakap RM3,000 sebulan?

Pelik kan.. Kenapa saya tak letak RM5,000 atau pun RM10,000 sebulan atau RM50,000?

Sebenarnya kita kena ada strategi dan amaun RM3,000 tu bagi saya acceptable untuk newbies atau golongan yang baru nak start buat bisnes online ni.

Pengiraan saya mudah.

Target 1 hari RM100

30 hari dah capai RM3,000.

So matlamat dah ada iaitu capai sale RM100 sehari. Jadi kalau 1 unit jualan RM50. Kena jual minimum 2 unit.

2 unit sahaja.

Ok anda dah tahu matlamat. Dan berapa anda kena buat jualan minimum sehari. Benda penting untuk ukur bisnes online anda.

DUA : BISNES ONLINE APA NAK BUAT

Kalau ikut pada situasi anda ada kerja hakiki dari 8 pagi hingga 5 petang. Jadi waktu ni memang tak boleh kacau.

Ada pelbagai modul bisnes online ni. Antaranya

  • Affiliate
  • Dropship
  • e-commerce
  • Review
  • Design
  • Servis tulis iklan
  • Servis jalankan iklan
  • Servis copywriting

So kalau saya list ni memang banyak giler.

Tapi apa yang PALING PENTING???

Teknik Menjual atau Pemasaran atau dalam bahasa mat salleh adalah Marketing

Kalau anda tahu buat marketing, jual apa pun boleh. Ikut la platform apa nak guna. Ada banyak seperti facebook, IG, twitter, Shopee, lazada dan macam-macam lagi.

Untuk langkah awal saya saran anda jual dulu produk orang lain.

Saya boleh rekemen anda buat affiliate.. Affiliate ni anda promote produk orang lain dalam bentuk digital. Ebook, video atau software.

Bagi saya ni promote produk affiliate lagi mudah. Tapi…

Tapi….

ASAH BAKAT MARKETING DULU…

Rasanya anda agak blur…tak pe saya bagi contoh.

Korang tau tak Dato’ Alif Syukri lancarkan ebook Zero to Hero.. ebook ni cerita perjalanan bisnes die dari pasar malam hingga buat empayar bisnes juta-juta.

Harga ebook ni murah je.. RM70.. So kalau anda promote ebook ni dan orang beli dari link anda akan dapat RM35 per jualan.

Ingat tak target RM100 1 hari..

Jadi anda kena promote dan orang beli dari link anda sebanyak 3 jualan.. Tak banyak kan.

Ok saya tunjuk komisen orang yang promote ebook ni.

Ni setakat 2/8/2019

Amacam?

ejen yang 1st tu bantai habis-habis.. Komisen setakat 2/8/2019 Jumaat dah cecah RM12,209

Nampak tak potensi jadi affiliate ni?

Tapi seperti saya cakap tadi.. SENI PEMASARAN (MARKETING)…

Tu membezakan jumlah komisen anda…

Ni baru promote produk local.. Kalau anda nak merasa komisen USD pun boleh jugak…

Opss… macam dah panjang.. Saya hold dulu sembang komisen USD. Nanti saya update okey.. Ingatkan saya jika saya lupa.

Objektif kali ni saya cuba nak buka mata kat anda. Walaupun anda masih bekerja tapi masih buat bisnes atas talian dan mendatangkan income tambahan untuk anda dan keluarga anda.

Jadi anda boleh nampak tak?

Banyak lagi saya nak share… Ada soalan ke? boleh PM saya direct. Nanti saya cerita semua.

NEXT TOPIK adalah “Seni Marketing”… Jumpa esok

error: Content is protected !!