Travel

Perth,Australia Trip – Day 02 – Jalan Kaki Jer


Good Morning. Ok harini 2nd day kat Perth, Australia.

Aku pun macam biasa kena bangun awal. Sebab subuh pukul 3:30 pagi beb.. Pukul 5:00 dah cerah giler. So memang kena belaja bangun awal la.

Kalau bangun 5:30 pagi macam kat Malaysia memang “SUBUH DINOSOR”…haha

Pukul 7:00 Pagi dah boring.. Tak kan nak tido je.. So kena cargas.. Bawak 2 budak tu jalan-jalan jap.. Ni hasil tangkapan yang dapat.

 

Tiang lampu die memang banyak guna kayu macam ni..

Tempat dorang memang sesuai la.. Sebab tak hujan sangat.. Kalau apply kat Malaysia macam ni memang kejap je la.. Hujang panas, hujan panas.. Roboh..huhu

 

 

Aku perasan kat sini tengah bandar ni banyak naik basikal je.. Nak jumpa naik moto “kapcai” memang tak de langsung. Moto pun naik moto besar beb.. Tapi jumlah memang kurang giler..

Pastu kalau naik basikal WAJIB pakai HELMET

Kalau tak pakai kena saman.. (Tau pun sebab aku tengok tv dorang..)

 

Ni la Perth, Mosque.

Memang tengah-tengah bandar. Kecik je… Nak masuk bukan ikut pintu depan.. Tapi pintu belakang. Tempat solat laki perempuan dorang asing. Bukan macam kat tempat kita.

 

 

So kitorang punya plan memang nak pusing bandar jalan kaki je.. Malas la nak naik bas.. Haha.

Yela nak tolak 3 stroller memang mencabar beb.. So sampai lagi perpustakan Western Australia. Korang kena tau yang Perth ni berada ni Barat Australia. So dorang akan letak sebagai Western Australia.

 

 

Tak de la nak study pun.

Amik gambar depan je la..haha.. So teruskan perjalanan menapak..

 

Dari Library kitorang p Art Gallery lak.. Jadi orang seni.. Otw tu jumpa la ni..

 

Masuk FREE jer..

Tapi kejap je.. Bukan jiwa aku la..haha… Tengok dorang tenung gambar tu lama giler.. Nak tau gambar apa?

Ni salah satu la.. Aku tangkap curi..haha..

Kalau korang jiwa seni boleh la tengok semua.. Aku tak lalu la..haha.. Lepas tu jalan kaki lagi ke The Nostagia Box. Otw jalan kaki p situ nampak dorang lukis kat dinding. Cantik Beb..

 

The Nostagia Box

Tempat ni dorang kumpul permainan video dari zaman dulu sampai sekarang.. Masa zaman aku orang panggil “video tape”.

Kalau main game kat tv pastu mesti tv rosak. Masa tu femes game “Stright Fighter”

Nak masuk tempat ni kena bayar.. Aku lupa lak..haha

 

Aku tak pasti ni game ni zaman bila.

Kot-kot kat Malaysia pun tak masuk.. Memang pelik giler.. Ada je tulis kat situ tapi biasa la..

Malas nak baca.. haha

 

 

Pistol tu 1st edition punya. Tahun 1976.

Fuhh lama giler.. Aku pun tak lahir lagi.. Dorang ni simpan lagi benda ni.. Siap kotak lak tu. .Kalau aku buang dah..

 

 

Ni aku tau.. Sebab femes masa tu peralihan dari game tape ke cd.

Dulu aku memang nak beli. Tapi sampai sekarang tak terbeli..haha.. Asal nak beli je rasa rugi lak.. Sayang duit..huhu

 

 

Game susun bata pun ada.. Memang femes jugak game ni dulu.

Kat sini yang orang sedekah untuk pameran. Ada tulis nama..

 

 

Lepas tu ada tempat dorang bagi main.

Tapi masa p tu nasib tak baik ada banyak budak sekolah. Dorang pun dok main jugak. Tapi anak aku rasa jugak la main game.


 

Ni la game Stright Fighter tu..

Watak “Ryu” dan “Ken” memang femes la.. Ryu boleh tendang terbang pusing-pusing.. Dulu mak aku tak beli pun. Tapi aku main game ni dekat rumah jiran sebelah.haha

 

Pastu nak balik ada drama. Anak aku tak nak balik.. Yela best main game..

 

Pastu kitorang balik hotel dulu la.. Dekat nak zohor. Lagi pun panas terik. Tak larat nak jalan dah..

Sana walaupun panas tapi berangin.. Peluh tu kurang la.. Otw nak balik jumpa kaki ayam..

 

 

So balik hotel rehat dulu..

Petang lepas asar baru keluar balik.. Nak p Hyde Park. Tak jaoh dari hotel..

 

Hyde Park

Dorang ni 1 kawasan 1 taman.. So memang banyak la.. Aku perasan dorang punya kawasan perumahan macam ni..Tapi ada taman yang ada kolam. Ada taman tak de kolam.

So petang lepak kat Hyde Park

 

Dorang ni kalau jalan sorang pastu bawak anjing sekor. Tak kecik, besaq.

Pastu ada taman permainan..

 

 

So habis 2nd day kat Perth, Australia.

Esok nak check out hotel. Group mak mertua dan adik ipar aku baru sampai.

Sambung esok Day 3 Perth, Australia

Facebook Comments
error: Content is protected !!