• Travel

    3 Tips Penting Sebelum ke Perth Australia

    Australia memang sangat besar. Kalau Perth dekat sebelah Western Australia. Sydney pula dekat sebelah New South Wales Australia. Kalau naik kereta dari Perth ke Sydney memang penat giler la.. Naik kereta dalam 41 jam. Sehari bawak 12 jam dalam 4 hari.. Tapi kena ingat sana bawak kereta bukan boleh laju-laju. Halaju 110km/j je. Pastu angin lintang pun kuat. Nampak tak betapa besarnya Australia ni.. Sebelum pergi memang kena buat persediaan. Jangan main redah je. Rugi la. Tambah lagi kalau travel anda waktu singkat.   #1 – VISA Ni paling penting Kalau ambil sambil lewa silap-silap anda memang kena tinggal kat KLIA. Banyak kes jadi Ambil visa awal-awal. Sebab takut permohonana…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 05 – Lepas Pinnacle singgah Lancelin

    Lepas abis pusing Pinnacle Desert, otw balik tu singgah Lancelin Sand lak. Nak tahu Pinnacle ada apa? KLIK LINK ni akan ke post sebelum ni. Otw balik tu korang akan nampak kincir angin. Memang besar giler la..   Cadangnya nak p betul-betul dekat kincir angin tu.. Tapi tak de jalan masuk.. So ni je gambar paling dekat dengan kincir angin tu.. Boleh la.. Alang-alang tak de kereta jalan ni, amk gambar la atas jalan..haha   Dah-dah bila nak sampai kat Lancelin macam ni..   Lancelin Sand Kat sini tempat korang main board atas pasir. Rupa macam salji tapi pasir. Pasir die halus giler.. Kalau dari Perth akan jumpa simpang ke…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 05 – Pinnacles

    Dah 5 hari kat Perth, Australia.. Dah 5 hari tak dengar azan berkumandang. Yela tempat bukan banyak orang islam. Kat masjid pun azan tak guna microphone. Hari ni nak p Pinnacles. Tempat ada batu yang terjadi beratus tahun..   PINNACLE DESSERT DISCOVERY Perjalanan untuk Pinnacle ni jaoh jugak..   Jika dari Perth lebih kurang 2 jam. Ni ni kira jaoh. Halaju maksimum 100-110 km/j jer.. Lagipun masa p tu pun angin lintang kuat giler. Nasib baik ada 2 driver.. Korang bawak spek hitam ye.. Memang bulan 12 terik sungguh.. Pedih mata Otw ke Pinnacle ni di kira luar bandar la. So ni gambar otw nak p. Pemandangan cantik la.. Tak…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 04 – Caversham Wildlife Park

    Harini dah hari ke-04 kat Perth, Australia. So jadual harini p tengok Kangaroo dekat Caversham Wildlife Park.   Jarak dari homestay dalam 35 minit je.. Tak de la jaoh sangat.. Kalau korang dok kat bandar Perth pun tak jaoh jugak. Dalam 30++ minit jugak la. So macam biasa. Aku jadi copilot je.. Tak de rasa nak bawak van lagi. Seat belt kena pakai. Ambil gambar dulu depan homestay. Tema oren harini…   Caversham Wildlife Park Sampai ikut masa yang ditetapkan.. Kelajuan ikut je papan tanda. 100km/j dekat Freeway. Ni pintu masuk park tu.. Apa lagi gambar kena win..   Pintu masuk kecik je.. Ni fees untuk masuk.     Dekat…

  • Travel

    Perth, Australia Trip – Day 03 – Homestay, Mindarie, Coles

    Harini hari ke-3 dekat Perth. So kena bungkus beg sebab nak check out hotel dan masuk homesta lak. Aku perasan waktu check out tak sama dengan Malaysia. Biasa kita Check out 12:00 tengah hari. Tapi hotel ni check out pukul 10:00 pagi   So kena alert la ye.. Nanti tak pasai kena bayar extra. Masa check in bayar guna kad debit je.. Deposit guna cash. Kalau nak guna kad debit, masa kat Malaysia korang call bank dulu. Cakap nak aktif transaction oversea. Kalau tak buat macam tu nanti sampai sana memang tak boleh guna. Orang sini memang banyak guna paywave je..   Dalam pukul 8:00 family wife aku sampai amk…

  • Travel

    Perth,Australia Trip – Day 02 – Jalan Kaki Jer

    Good Morning. Ok harini 2nd day kat Perth, Australia. Aku pun macam biasa kena bangun awal. Sebab subuh pukul 3:30 pagi beb.. Pukul 5:00 dah cerah giler. So memang kena belaja bangun awal la. Kalau bangun 5:30 pagi macam kat Malaysia memang “SUBUH DINOSOR”…haha Pukul 7:00 Pagi dah boring.. Tak kan nak tido je.. So kena cargas.. Bawak 2 budak tu jalan-jalan jap.. Ni hasil tangkapan yang dapat.   Tiang lampu die memang banyak guna kayu macam ni.. Tempat dorang memang sesuai la.. Sebab tak hujan sangat.. Kalau apply kat Malaysia macam ni memang kejap je la.. Hujang panas, hujan panas.. Roboh..huhu     Aku perasan kat sini tengah bandar…

  • Travel

    Perth,Australia Trip – Day 01 – Travel Day

    Disebabkan flight Ahad 9/12/2018 pukul 9:30 pagi, so kena tido dekat kuala lumpur.. Makanya Sabtu kitorang dah gerak.. Awal-awal pagi lagi dah gerak. Saing-saing sekali dengan geng icerd..huhu Nasib la jalan tak jem mana pun.. Banyak kereta tu standard la. Cuti sekolah.     Masa naik kereta anak sulung aku ingatkan.. “Abi lupa baca doa kereta ke?” “ok2 Aammar baca”   Alhamdulillah die baca dengan lancar. Thanks Teacer tadika die Aulad Haraki, Kamunting. Jalan semua ok..Sampai KL kitorang pun p tukar duit dulu. Hari tu tukar duit dekat Penang. Queensbay.. Rate dalam RM3.045 untuk AUD 1.00 Bila tengok dekat Taiping mahal jugak la.. Rate dalam RM3.06. Survey dekat Shah Alam…

  • Travel

    Azab Betul Apply Visa Australia Terutamanya LELAKI!

    Kali ni part apply visa lak.. Ceritanya bermula macam ni.. Nak apply visa senang je.. Korang boleh mintak agen travel yang isikan.. Sebab dorang ni dah selalu isikan visa online. Antara travel agen yang aku suggest adalah WIYA TRAVEL & TOURS. Ni link website dorang   Masa tu person incharge nama Aina..(Tak pasti cik atau puan.. Lupa nak tanya..huhu) Aku scan dan email pasport je.. Lepas tu bayar RM20 setiap orang.. Pastu dorang akan proses.. Kemudian nak jadi cerita visa aku tak lepas.. Laki yang umur 25-35 tahun susah sikit nak lepas. Wife dan anak-anak aku semua lepas visa.   So bila visa aku reject travel agen tak boleh tolong.…

  • Travel

    Travel ke Perth, Australia – Redeem Tiket dengan Enrich Malaysia Airlines

    Travel ke Perth, Australia ni dah rancang 1 tahun yang lepas.. 2017 lagi.. Last aku travel masa wife aku baru abis pantang anak yang sulung.. Tu pun unplan. Lepas 2 bulan pantang, masuk bulan ke-3 tiba-tiba aku tengok flight p bandung murah. Apa lagi terus beli la…   Tapi untuk ke Perth ni tak boleh buat macam tu.. Mahei chor..   Untuk beli tiket aku redeem point credit kad. Jimat banyak wei.. Naik Malaysia Airlines lak tu. Macam aku memang heavy guna kad kredit sebab untuk bisnes. So memang banyak la point. Kalau nak point kad kredit guna kad MASTERCARD. Yang ni bila kita swap akan dapat point. Kalau guna…

error: Content is protected !!