• Travel

    7 Best Place You Must Visit in Perth, Western Australia

    When visiting Perth, there are few bucket lists that you do not want to miss the excitement and the experience while visiting Perth. Perth differs from any other city as the city of Perth is just a balance city between works and relax. You can explore the beauty and the picturesque view of this city and will absolutely love them.   Caversham Wildlife Park In Caversham Wildlife Park is the place where you can feed the kangaroos which the kangaroo food is provided and get to view them closely in a spacious and peaceful environment. Next, visitors can get the experience to stroke a koala and can take as many…

  • Travel

    3 Suggestions Souvenir Shops in Perth, Western Australia

    When traveling to another country, shopping for souvenirs is a crucial thing before going back to hometown, and also need to find the best and cheap place to shop. Souvenirs in Perth are majority related to kangaroo and koala due to those two animals are the Perth icon. Make sure to buy souvenirs cause you going to miss Perth when at home! Here is the list of the suggestions souvenir shops to ensure you got your souvenirs with affordable price.   Australian Clearance Center (Watertown Brand Outlet Perth) The biggest shopping outlet in Perth provides you all the brand that you need. Located in the city of Perth, this outlet…

  • Travel

    5 Selected Halal Restaurants in Perth, Australia

    Looking for a halal restaurant in a foreign city as Perth is very hard due to less population of Muslim there. However, within years this problem has been overcome with the emergence of numerous halal restaurants that bring the tastiness that you always do not want to taste. To make your life easier, here we have listed a few restaurants that bring the joy you need and for sure can fulfill your hunger!   #1 – My Rasa My rasa is a place that serves you Malaysian cuisine although Malaysian food in Perth does not widely serve as any other cuisine, however, My Rasa can help to cure your homesickness…

  • Travel

    3 Gallery & Museum in Perth Australia

    Perth is the largest city and capital of the Australia state of Western Australia. Perth is nominated as the fourth-most populous city in the Australia state with more than 2 million living in Greater Perth. However, Perth still emphasizes the importance of history and art by preserving and opening gallery and museums that people can visit during their leisure time and learned the history of this city gain a new experience. The Nostalgia Box Video game enthusiasts will love this place as it will give them the exciting experience in their life as the nostalgia box is Australia first and only Video Game Console Museum. The Nostalgia Box is the…

  • Travel

    3 Tips Penting Sebelum ke Perth Australia

    Australia memang sangat besar. Kalau Perth dekat sebelah Western Australia. Sydney pula dekat sebelah New South Wales Australia. Kalau naik kereta dari Perth ke Sydney memang penat giler la.. Naik kereta dalam 41 jam. Sehari bawak 12 jam dalam 4 hari.. Tapi kena ingat sana bawak kereta bukan boleh laju-laju. Halaju 110km/j je. Pastu angin lintang pun kuat. Nampak tak betapa besarnya Australia ni.. Sebelum pergi memang kena buat persediaan. Jangan main redah je. Rugi la. Tambah lagi kalau travel anda waktu singkat.   #1 – VISA Ni paling penting Kalau ambil sambil lewa silap-silap anda memang kena tinggal kat KLIA. Banyak kes jadi Ambil visa awal-awal. Sebab takut permohonana…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 05 – Lepas Pinnacle singgah Lancelin

    Lepas abis pusing Pinnacle Desert, otw balik tu singgah Lancelin Sand lak. Nak tahu Pinnacle ada apa? KLIK LINK ni akan ke post sebelum ni. Otw balik tu korang akan nampak kincir angin. Memang besar giler la..   Cadangnya nak p betul-betul dekat kincir angin tu.. Tapi tak de jalan masuk.. So ni je gambar paling dekat dengan kincir angin tu.. Boleh la.. Alang-alang tak de kereta jalan ni, amk gambar la atas jalan..haha   Dah-dah bila nak sampai kat Lancelin macam ni..   Lancelin Sand Kat sini tempat korang main board atas pasir. Rupa macam salji tapi pasir. Pasir die halus giler.. Kalau dari Perth akan jumpa simpang ke…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 05 – Pinnacles

    Dah 5 hari kat Perth, Australia.. Dah 5 hari tak dengar azan berkumandang. Yela tempat bukan banyak orang islam. Kat masjid pun azan tak guna microphone. Hari ni nak p Pinnacles. Tempat ada batu yang terjadi beratus tahun..   PINNACLE DESSERT DISCOVERY Perjalanan untuk Pinnacle ni jaoh jugak..   Jika dari Perth lebih kurang 2 jam. Ni ni kira jaoh. Halaju maksimum 100-110 km/j jer.. Lagipun masa p tu pun angin lintang kuat giler. Nasib baik ada 2 driver.. Korang bawak spek hitam ye.. Memang bulan 12 terik sungguh.. Pedih mata Otw ke Pinnacle ni di kira luar bandar la. So ni gambar otw nak p. Pemandangan cantik la.. Tak…

  • Travel

    Perth, Australia – Day 04 – Caversham Wildlife Park

    Harini dah hari ke-04 kat Perth, Australia. So jadual harini p tengok Kangaroo dekat Caversham Wildlife Park.   Jarak dari homestay dalam 35 minit je.. Tak de la jaoh sangat.. Kalau korang dok kat bandar Perth pun tak jaoh jugak. Dalam 30++ minit jugak la. So macam biasa. Aku jadi copilot je.. Tak de rasa nak bawak van lagi. Seat belt kena pakai. Ambil gambar dulu depan homestay. Tema oren harini…   Caversham Wildlife Park Sampai ikut masa yang ditetapkan.. Kelajuan ikut je papan tanda. 100km/j dekat Freeway. Ni pintu masuk park tu.. Apa lagi gambar kena win..   Pintu masuk kecik je.. Ni fees untuk masuk.     Dekat…

  • Travel

    Perth, Australia Trip – Day 03 – Homestay, Mindarie, Coles

    Harini hari ke-3 dekat Perth. So kena bungkus beg sebab nak check out hotel dan masuk homesta lak. Aku perasan waktu check out tak sama dengan Malaysia. Biasa kita Check out 12:00 tengah hari. Tapi hotel ni check out pukul 10:00 pagi   So kena alert la ye.. Nanti tak pasai kena bayar extra. Masa check in bayar guna kad debit je.. Deposit guna cash. Kalau nak guna kad debit, masa kat Malaysia korang call bank dulu. Cakap nak aktif transaction oversea. Kalau tak buat macam tu nanti sampai sana memang tak boleh guna. Orang sini memang banyak guna paywave je..   Dalam pukul 8:00 family wife aku sampai amk…

  • Travel

    Perth,Australia Trip – Day 02 – Jalan Kaki Jer

    Good Morning. Ok harini 2nd day kat Perth, Australia. Aku pun macam biasa kena bangun awal. Sebab subuh pukul 3:30 pagi beb.. Pukul 5:00 dah cerah giler. So memang kena belaja bangun awal la. Kalau bangun 5:30 pagi macam kat Malaysia memang “SUBUH DINOSOR”…haha Pukul 7:00 Pagi dah boring.. Tak kan nak tido je.. So kena cargas.. Bawak 2 budak tu jalan-jalan jap.. Ni hasil tangkapan yang dapat.   Tiang lampu die memang banyak guna kayu macam ni.. Tempat dorang memang sesuai la.. Sebab tak hujan sangat.. Kalau apply kat Malaysia macam ni memang kejap je la.. Hujang panas, hujan panas.. Roboh..huhu     Aku perasan kat sini tengah bandar…

error: Content is protected !!