Travel

Azab Betul Apply Visa Australia Terutamanya LELAKI!


Kali ni part apply visa lak.. Ceritanya bermula macam ni..

Nak apply visa senang je.. Korang boleh mintak agen travel yang isikan.. Sebab dorang ni dah selalu isikan visa online.

Antara travel agen yang aku suggest adalah WIYA TRAVEL & TOURS. Ni link website dorang

 

Masa tu person incharge nama Aina..(Tak pasti cik atau puan.. Lupa nak tanya..huhu)

Aku scan dan email pasport je.. Lepas tu bayar RM20 setiap orang.. Pastu dorang akan proses.. Kemudian nak jadi cerita visa aku tak lepas.. Laki yang umur 25-35 tahun susah sikit nak lepas. Wife dan anak-anak aku semua lepas visa.

 

So bila visa aku reject travel agen tak boleh tolong. Korang kena sediakan dokumen dan email sendiri.

Pe lagi pening la visa aku tak approve. Pihak Australia mintak aku sediakan ni

 

Tengok la banyak dorang nak.. Dah macam nak apply loan..

  • Eta Additional Information Request Form
  • Gambar passport
  • result ETA yang tak lulus tu
  • Dalam bank kena ada baki RM6,000
  • Support dokumen (Tiket flight, hotel booking, booking kereta, surat mohon cuti dari majikan)

 

Bila aku dah sedia semua pastu email la.. Tunggu la 2 minggu dengan penuh debaran..

Tut..tut.. Bunyi email aku masuk.. Tengok dari Australia embbasy.. Debor wei.. ( Macam dapat result SPM..haha) Skali tengok..

Nah…

 

Aduhhh..kena reject lagi… Ohh jemmm..

 

So kena apply tuk kali ke-3..

Kali ni lagi dokumen banyak letak..

Kali ni adik kepada wife aku tlg sekali..haha

Memang dah macam nak apply loan.. Semua ni tuk menyatakan aku bukan p sorang keje kat sana.. Aku p tuk bercuti dengan keluarga.

Pe la hantar la lagi lepas semua dokumen prepare..

 

Lepas hantar email ke-3 berserta evidence yang dorang list.. Tunggu la.. Memang sangat berdebor.. Tunggu result spm pun tak macam ni..

 

Lepas 2 minggu dapat emel dari embasy..Buka attachment dapat macam ni

 

Alhamdulillah visa lulus..Semangat dah kembali..

 

Tiba-tiba lagi 4 hari nak flight wife tengok balik visa anak-anak. Bila tengok dekat anak sulung nama die ada 1 huruf tak cukup.. Ahhh sudah..

Cal Embasy Australia kat malaysia..

Tanya yang nama anak tak cukup 1 huruf.. Dorang suggest supaya apply baru..

 

Sudah mula panas pungkoq.

Ingat nak try dekat company travel sini je.. Sekali tanya die cakap boleh buat tapi bila siap tu tak pasti.. Harga pulak RM50.. Mak ai….

Pastu contact balik Wiya Travel. Dorang boleh buat balik.. Bayar RM20 pastu siap hari yang sama jugak..

 

Fuhhh lega.. Setel.. So korang pastikan nama dan no passport sama semua. Ada silap 1 huruf pun oter cepat-cepat.

Facebook Comments

3 Comments

  • Shella Evelyn

    As salam. Boleh saya nak tanya..cover letter yg mane ea? N lhb1 efilling tuh mcm mane? Please help me myhusband visa tak approve.

  • Hadhirah

    Hai saya ada banyak soalan nak tanya dkt encik sbb adik saya 2 orang dan abang ipar saya visa dia pun belum lagi diluluskan. Saya risau betul. Boleh ke nak email encik sy nak tanya soalan berkaitan.
    Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!